fbpx

Hogyan működik a coaching?

 In Egyéb

Valószínű, hogy sokat hallottál már a coachingról, de nem biztos, hogy tudod, hogy hogy is működik, így most röviden erre fókuszálok. Minden írásomban a saját módszereimet élezem ki, tehát másnak más a hangsúly, más eszközei vannak, így ez a rövid cikk a saját fókuszom alapján készült.

Ami a legfontosabb, és ezzel minden coach egyetért, hogy a coaching a jelen problémáira és a jövő megoldásaira fókuszál, nem a múlt sérülésivel, traumáival foglalkozik, nem terápia. Ami különbözik, az a módszer, ahogyan ezt elérjük a klienssel. Én a szupervízió megközelítésű, reflektív coaching technikáját alkalmazom, mely abban különbözik az azonnali eredményorientált típustól, hogy itt személyre szabottan a problémafeltárásra is időt szánunk (a cocaching kereteit betartva, és annyi időt szánva neki, amennyi éppen szükséges), hiszen ha kirajzolódik a probléma gyökere, rálátsz a saját magad hiedelmeire, a témával kapcsolatos érzelmeidre, akkor olyan megoldáshoz vezet, amely során a jövőben tudatosan tudod majd kezelni a hasonló helyzeteket. Tehát a témával kapcsolatos érzelmeidre is időt szánunk, hiszen az érzelmek felismerése, kimondása segít abban, hogy a szituációt, amiben vagy megértsd, magadévá tedd és elindulj a megoldás felé. A legtöbb kliensem nem szeret az érzelmeiről beszélni, igazából nem tudja beazonosítani, éppen ezért, hogy támogassam a folyamatot, eszközökkel, kártyákkal segítem őket, ezáltal könnyedén be tudják azonosítani az érzéseiket. Az érzelmeid kimondása, megértése, megengedése felszabadulást hoz számodra.

A beszélgetések során, ahogy a problémát, elakadást, szituációt átbeszéljük, eszközök segítségével körüljárjuk, élővé válik, történet lesz belőle, amelyben te magad meglátod a buktatókat, a gátakat, azt, hogy miként lehet kijutni az eddig sötétnek hitt erdőből. A coaching során azonosítjuk, és tudatosítjuk az erősségeidet, képességeidet, melyek segítenek abban, hogy elérd a céljaid. Ezáltal át tudod venni az életed felett az irányítást, már nem ő irányít téged, és a jövőben hasznosítani tudod azokban a helyzetekben is, amikben eddig esetleg elakadtál.

Fontos tudnod, hogy a coaching során olyan megoldást találsz, ami számodra a legjobb, csak az történik, amit szeretnél. Én törekszem a bizalmas és biztonságos légkör megteremtésére, mindvégig a te érdekeidet képviselem, a te problémáidra és céljaidra koncentrálunk. (Ez konfliktushelyzetben, párkapcsoalti kérdésekben, szülőkkel való konfliktusok, munkahelyi problémák stb. esetén különösen fontos szokott lenni a klienseknek).

 

 

Recent Posts